Som företrädare för Nordiska Innovationsfonden AB (”Nordiska”) och på uppdrag av styrelsen så lämnar styrelsen denna redogörelse till övriga aktieägare i bolaget. Styrelsen i Nordiska Innovationsfonden AB erhöll ett utkast på revisionsberättelse för verksamhetsåret 2023 från Ekonum Revision AB (”Ekonum”) och dess revisor Ivan Ticic den 11 september 2024. Mot bakgrund av detta utkast så beslutade styrelsen därefter att underteckna den aktuella årsredovisningen för verksamhetsåret 2023. Styrelsen erhöll sedan den 16 september 2024 en undertecknad revisionsberättelse från revisor Ivan Ticic där större förändringar har gjorts i revisionsberättelsen utan att kommunicera eller påpeka detta med ledamöterna i styrelsen i Nordiska Innovationsfonden AB. Bolaget har på grund av detta erhållit en missvisade och felaktig revisionsberättelse från Ekonum och dess revisor Ivan Ticic enligt styrelsen i Nordiska.

Det är helt korrekt att bolaget under verksamhetsåret 2023 påkallat en optionslösen då man beslutat att förvärva den kvarvarande aktieposten (3 mkr) från Star Innovation Group AB (publ) koncernen enligt de optionsvillkor som ingicks mellan parterna under 2022. Transaktionen medförde att bolaget utökade sitt ägande i ett av portföljbolagen och förvärvet finansierade till 100% genom bolagets huvudägare Jesper Starander. Styrelsen anser därför att transaktionen är helt korrekt och följer alla ingångna avtal, vilket styrelsen även hade redovisat till revisorn om frågan adekvat hade ställts från Ekonum i revisors-PM som aldrig utgick eller något påpekande i utkastet till revisorsberättelsen.

Styrelsen har av dessa anledningar beslutat inför kommande bolagsstämma att inte omvälja Ekonum Revision AB då man från företagsledningens sida idag saknar förtroende för ett fortsatt uppdrag. Skall noteras att även Ekonum meddelat att de inte avser att ställa upp för omval.

På uppdrag av styrelsen i Nordiska Innovationsfonden AB
Göteborg den 23 september 2024

Jesper Starander